MITURI DESPRE CONTRACEPTIVE!

Profesorul Tecsen Ceamlibel, M.D.

Obstetrician-ginecolog

Contraceptivele sau dezvoltat odată cu dezvoltarea medicinii. Cercetările sunt în curs de dezvoltare pentru a dezvolta tablete cu cea mai mare protecție și cu cel mai mic efect secundar. Contraceptivele sunt folosite în lume de aproape cincizeci de ani. Cu toate acestea, observam că oamenii încă nu au suficiente informații despre efectele adverse ale contraceptivelor. Multe femei evită aceste medicamente chiar și atunci când ele sunt necesare. Scopul nostru este de a evalua cele mai recente cercetări medicale cu întrebări pe care le auzim adesea de la pacienții noștri, care îi determină să renunțe la contraceptive.

– Contraceptivele influenteazala la nivelul hormonilor?

Contraceptivele conțin estrogen și progesteron. Au fost dezvoltate de-a lungul anilor și produse sintetic pentru a acționa ca hormonii umani, astfel încât să nu afecteze fondul hormonal al unei femei. Acestea aduc un anumit echilibru femeilor cu tulburări hormonale, ajută la refacerea ciclului menstrual și, de asemenea, contribuie la reducerea sângerării.În acest fel, acestea previn sângerarea masivă la unii pacienți.Toate contraceptivele sunt similare, deși fiecare conțin hormoni diferiți. Medicul dumneavoastră vă va ajuta să alegeți cel mai potrivit.

– Contraceptivele afectează creșterea în greutate?

Recunoaștem că contraceptivele provoacă o creștere a apetitului și o ușoară creștere a greutății datorită retenției de apă în stadiile incipiente; cu toate acestea, sa demonstrat că pe termen lung nu provoacă creștere în greutate. Prin urmare, nu încetați să luați medicamentul din cauza unor astfel de modificări în primele luni fără a vă consulta cu medicul. Luând pastile, urmați mod de viata sanatos.

– Anticonceptivele pot provoca chisturi ovariene?

Chisturile ovariene pot fi cauzate din mai multe motive, dar chisturile foliculare, care se dezvoltă dacă sacul (foliculul) nu se rupe și nu eliberează ovulul, sunt benigne. Dacă sunt monitorizate timp de câteva luni, acestea vor regresa automat. Medicii prescriu adesea contraceptive, astfel încât chistul foliculului regresează sau dispare. Prin urmare, contraceptivele nu provoacă chisturi ovariene, dimpotrivă, ele pot fi utile pentru tratamentul lor.

– Contraceptivele pot provoca creșterea părului în locuri nedorite?

Contraceptivele suprimă hormonii care determină creșterea nedorită a părului. Contraceptivele sunt prescrise pentru unele femei care suferă de creșterea nedorită a părului de asemenea pentru a preveni și opri acest proces.

– Luând contraceptive, sunt reduse șansele de a rămâne însărcinată după ele?

Efectele contraceptivelor sunt limitate numai de timpul în care sunt utilizate; cu alte cuvinte, sunt ineficiente după oprirea medicamentelor. Doar 1% dintre femeile care iau controlul nașterii pot suferi de amenoree, care va dispărea după un timp. Pentru a rezuma, putem spune că contraceptivele nu vor provoca o șansă mai mică de sarcină sau nereguli menstruale după întrerupere.

 

– Contraceptive pot cauza cancer?

Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să discutăm fiecare organ genital feminin:

CANCERUL ENDOMETRIAL: Studiile au arătat că femeile care iau contraceptive au un risc mai mic de a dezvolta cancer endometrial în comparație cu femeile care nu le utilizează. Deoarece pastilele contrraceptive conțin o cantitate regulată și echilibrată de hormoni estrogen și progesteron, acestea ajută endometrul să crească și să se actualizeze în mod regulat.

 

Cancerul ovarian: contraceptivele sunt eficiente deoarece suprimă ovulația, astfel încât ajută ovarele să se relaxeze. Studiile au arătat că contraceptivele reduc riscul de cancer ovarian.

Cancerul de col uterin: Unele studii au arătat că contraceptivele maresc ușor riscul de cancer de col uterin. Cu toate acestea, atunci când reevaluăm studiile, vedem că aceste femei sunt deja în pericol. Prin urmare, putem concluziona că contraceptivele nu cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin, cu toate acestea, femeile care iau contraceptive sunt sfătuite să aibă un frotiu vaginal în fiecare an.

Cancerul de sân: Efectul contraceptivelor asupra cancerului de sân este încă o problemă controversată, dar astăzi recunoaștem că acestea nu maresc riscul de dezvoltare a cancerului. Dimpotrivă, este binecunoscut faptul că contraceptivele împiedică dezvoltarea în continuare a bolilor benigne ale sânilor.

– Contraceptivele provoacă dureri de cap?

Se raportează că contraceptivele pot provoca rareori dureri de cap datorită conținutului de estrogen și progesteron, astfel încât femeile cu migren nu ar trebui să le ia. Cu toate acestea, unele studii au dovedit că reduc durerile de cap.

– Cât timp pot lua contraceptive?

Contraceptivele pot fi luatepina la menopauză. De fapt, studiile recente au arătat că le puteți lua chiar și în timpul menopauzei. De asemenea, nu sunt limitate la un anumit timp, le puteți lua ani întregi dacă medicul dumneavoastră îl aprobă și dacă nu aveți o boală care nu va permite utilizarea contraceptivelor.

– Trebuie să fac o pauză folosind  contraceptive?

Nu trebuie să faceți o pauză luind contraceptive. Consumul regulat cantități de hormoni prin utilizarea lor și, prin urmare, urmează un ciclu menstrual natural. Nu există studii care să confirme necesitatea unei pauze.

Luând contraceptive, unele femei pot suferi de amenoree, vă recomandăm să consultați medicul în acest caz. Aceasta poate fi cauzată de sarcină sau, mai ales, deoarece doze mici de medicamente interferează cu creșterea corespunzătoare a endometrului și nu duc la sângerare.

-Pentru cine este interzisa folosirea  contraceptivelor?

La inceput, fiecare femeie ar trebui să consulte un medic înainte de a lua controlul nașterii. Dar aici privim factori care nu sunt favorabile contraceptivelor:

– femeile cu tulburări de coagulare a singelui sau varice dezvoltate și femei predispuse la varice;

– fumatori de peste 35 de ani (mai mult de 15 tigari pe zi). Este normal ca nefumătorii actuali care fumau odată să-i ia.

– femei cu ficat bolnav;

– Femeile cu migrene severe.

-+=